woensdag 16 april 2008

Nussbaum

Martha Nussbaum probeert een objectieve, ofwel universele ethiek te schrijven. Zij doet dat volgens een methode die ook Aristoteles hanteerde.

'Hij paalt telkens bepaalde soorten ervaringen af die in elk mensenleven een rol spelen. Zo onderscheidt hij domeinen waarin de mens bepaalde keuzes moet maken. Aan deze domeinen koppelt hij vervolgens een deugd.'

Door het aanwijzen van de ervaringen in domeinen die ieder mens ervaart zouden cultuurverschillen kunnen worden omzeild. Dat is natuurlijk nogal een uitspraak, dus willen we onderzoeken of dat werkelijk kan. We willen allemaal wel een objectieve ethiek, maar is dat mogelijk. Er hebben al veel mensen hun brein over gepijnigd en daar doen we dan maar even aan mee.

We zien al dat Nussbaum een andere suggestie doet voor een lijst dan die Aristoteles had opgesteld, dat zegt misschien al wat.

Onder dit label kunnen berichten worden geplaatst met suggesties voor een dergelijke lijst (voorlopig alleen voor het beschrijven van de 'domeinen') en alle overdenkingen die hiermee samenhangen. Dus als je geen domein kunt bedenken, probeer dan te beschrijven hoe dat komt. Bijvoorbeeld door cultuurverschillen oid

5 opmerkingen:

Johanneke Heijting zei

Een universeel aspect v.h. mens-zijn: het leven met een begrensd begrip.

Iedereen leeft met een grens aan wat zij of hij begrijpt. Die grens ligt voor iedereen anders maar ieder mens moet omgaan met niet-te-beantwoorden vragen over het mens-zijn en het leven.

Astrid Dekkers zei

De lijst gemeenschappelijke ervaringen van Martha Nussbaum klinkt voor mij heel aannemelijk en overtuigend: Sterfelijkheid, het lichaam, genot en pijn, het cognitief vermogen, praktische rede, vroege ontwikkeling als kind, verwantschap en humor.

Iedere mens wordt geboren en maakt tot aan zijn dood een ontwikkeling door waarin bovengenoemde aspecten volgens mij voor iedereen in meer of mindere mate een rol spelen.

Begrippen waaraan ik zelf nog denk zijn bijvoorbeeld:
-taal: iedereen drukt zich uit in taal, wat is de rol hiervan?
-het onderbewuste van de mens: dromen e.d.
-natuur: de verhouding van de mens tot de natuurlijke omgeving

kadodo zei

de mens wil altijd meer....

kadodo zei

de mens wil pas veranderen, als de noodzaak er is....

kadodo zei

de mens zit altijd in het dilemma, en heeft altijd met beide tegenpolen te maken en streeft daardoor tot homeostatis, do't rock the boat...