brainstorm "wat is er allemaal van invloed op je waarneming?" - eerdere waarnemingen - interpretatie van eerdere waarnemingen - gevoelens bij eerdere waarnemingen - je persoonlijke ervaring met eerdere (soortgelijke) waarnemingen - de aandacht waarmee je kijkt, je focus - de context waarin het waar te nemen object zich bevindt, bv de plaats in de ruimte, de ruimte zelf en andere objecten die zich in de buurt bevinden (en in hoeverre die worden waargenomen) - je stemming op het moment van waarnemen - fysiologie; per mens zal de "biologische" waarneming iets verschillen, de overeenkomst tussen mensen is echter groot als je de mens vergelijkt met andere diersoorten. bv de afstand tussen onze ogen bepaalt het ruimtelijk perspectief zoals wij die waarnemen.
Nu heb ik het alleen nog maar over het zicht, maar hetzelfde kan gelden voor het waarnemen van geluiden, geuren (al werkt het bij geur veel directer en veel meer op een onbewust niveau)
interessant is ook de bewuste en onbewuste waarneming (zie artikel "het slimme onbewuste") Wat ik me afvraag in hoeverre de onbewuste waarneming van invloed is op de bewuste waarneming. (ik denk dat die invloed groot is)
Een stelling die ik graag zou willen bevragen is; Waarneming is altijd subjectief/ selectief.
Deze blog is aangemaakt voor de leesgroep 'Visies op Levenskunst' om de onderzoekende elementen van de groep te verzamelen...
via de link hieronder kom je op de bijbehorende wiki die vooral is aangemaakt voor het overzicht over de voorgaande leesgroep 'Kunst als leven - leven als kunst' van oktober tot december 2007
3 opmerkingen:
brainstorm "wat is er allemaal van invloed op je waarneming?"
- eerdere waarnemingen
- interpretatie van eerdere waarnemingen
- gevoelens bij eerdere waarnemingen
- je persoonlijke ervaring met eerdere (soortgelijke) waarnemingen
- de aandacht waarmee je kijkt, je focus
- de context waarin het waar te nemen object zich bevindt, bv de plaats in de ruimte, de ruimte zelf en andere objecten die zich in de buurt bevinden (en in hoeverre die worden waargenomen)
- je stemming op het moment van waarnemen
- fysiologie; per mens zal de "biologische" waarneming iets verschillen, de overeenkomst tussen mensen is echter groot als je de mens vergelijkt met andere diersoorten. bv de afstand tussen onze ogen bepaalt het ruimtelijk perspectief zoals wij die waarnemen.
Nu heb ik het alleen nog maar over het zicht, maar hetzelfde kan gelden voor het waarnemen van geluiden, geuren (al werkt het bij geur veel directer en veel meer op een onbewust niveau)
interessant is ook de bewuste en onbewuste waarneming (zie artikel "het slimme onbewuste")
Wat ik me afvraag in hoeverre de onbewuste waarneming van invloed is op de bewuste waarneming. (ik denk dat die invloed groot is)
Een stelling die ik graag zou willen bevragen is;
Waarneming is altijd subjectief/ selectief.
aardig artikeltje over "embodied cognition":
http://www.intermediair.nl/artikel.jsp?id=1397827
Docu over sensory deprivation:
http://www.milkandcookies.com/link/96989/detail/
of
http://xhgc18.blogspot.com/2008/01/bbc-horizon-total-isolation.html
Een reactie posten